Wat is een familieopstelling?

Het systemisch werken

De psychotherapeut Bert Hellinger ontwikkelde het werken met familieopstellingen. Deze methode wordt ook wel ‘het systemisch werken’ genoemd. Bij systemisch werk proberen we door middel van het opstellen van iemands systeem van herkomst, de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen te herkennen, erkennen en waar mogelijk weg te nemen. Franz Ruppert heeft later de Hellingermethode aangepast en een wetenschappelijke benadering gegeven.

Hoe gaat dat, een familieopstelling?

Een familieopstelling is een therapeutische sessie en wordt vaak in gezet om jou van je spanningen te bevrijden. Je brengt een vraagstuk in waar je duidelijkheid over wilt krijgen, omdat je in het dagelijkse leven vastloopt. Er worden representanten gekozen die een rol krijgen tijdens de opstelling. De vragende inbrenger, jij dus, geeft hen een plaats in het veld. Er ontstaat een levend veld dat de achterliggende aspecten van de vraag aan het licht brengen. Er komen onverwerkte gevoelens en verstrikkingen (vaak ontstaan uit eerdere generaties) naar boven die ertoe hebben geleid dat jij nu vastloopt. 

Een aantal voorbeelden van verstrikkingen zijn: oorlogsverleden, echtscheiding, miskramen, vroegtijdig overlijden van ouders of kinderen, abortussen, seksueel misbruik enz. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbedoeld en ook onbewust belasten, waardoor jij nu uit balans bent geraakt. Deze belastingen kunnen tot uiting komen in de vorm van depressie, migraine, psychoses, angststoornissen, chronische vermoeidheid of relatieproblemen.

Door korte instructies van mij brengen de representanten beweging in het veld en kan er rust ontstaan tussen de personen die vertegenwoordigd worden. De effecten van de sessie zijn op korte maar vaak op lange termijn merkbaar.

Een individuele familieopstelling

Een familieopstelling hoeft niet noodzakelijk met representanten. Ik doe ook individuele opstellingen waarbij je in een veilige omgeving meer duidelijkheid krijgt over jouw vraagstuk. In de praktijk hoor ik vaak terug dat cliënten dat fijn vinden, omdat ze meer op hun gemak zijn.

Bij een 1-op-1 opstelling worden de representanten vervangen door kleine houten poppetjes. Deze zet je vanuit jouw intuïtie op tafel. Ik voel dan samen met jou welke onverwerkte gevoelens/ verstrikkingen er naar boven komen. Net zoals bij representanten zorgen we door het verzetten van de poppetjes dat er rust kan ontstaan tussen de personen die vertegenwoordigd worden.

Een organisatie-opstelling

Deze methode wordt ook toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkeling van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken van een familieopstelling, maar van een organisatie-opstelling.

Wil je hier meer over weten of een afspraak maken voor een opstelling? Neem dan contact met me op. 

Heb jij interesse in een familieopstelling?

Graag help ik je verder. Vul het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Even appen of bellen kan natuurlijk ook!